כל האפשרויות, טיפול טבעי, מניעה והקלה

מתכונים עם סיבים תזונתיים לטיפול בטחורים: 10 דרכים טעימות להקל על העיכול

מתכונים עם סיבים תזונתיים לטיפול בטחורים

טחורים הם בעיה רפואית נפוצה ומציקה, שגורמת לאי נוחות של ממש בחיי היומיום. החדשות הטובות? תזונה נכונה עשירה בסיבים תזונתיים יכולה לשפר משמעותית את תפקוד מערכת העיכול, להפחית עצירות ולהקל על הסימפטומים. בפוסט הבא תמצאו 10 מוצרים טבעיים שמהווים תוספת מצוינת לתפריט – כולל הסבר על כל מוצר ומתכון פשוט לשילובו ביומיום.

בפוסטים הקודמים עסקנו בהכוונה למאכלים שאסור לאכול כשיש טחורים, הרחבנו בנושא של עצירות וגם נגענו בקשר בין פעילות מעיים לא תקינה לבין סרטן. הפעם ולאור בקשות שקיבלנו, החלטנו להקדיש את התוכן למתכונים שתוכלו לשלב בתזונה שלכם, כדי להעשיר אותה וכדי לסייע במניעה ובטיפול טבעי בטחורים. 

פסיליום (Psyllium Husk) – שייק פסיליום עם חלב שקדים, בננה ותמר

פסיליום הוא קליפת הזרע של צמח ה־Plantago ovata, הנפוץ בעיקר בהודו. מדובר במקור עוצמתי לסיבים מסיסים, הסופחים מים ויוצרים ג'ל סמיך במעי. בזכות פעולה זו, הפסיליום מרכך את הצואה, מקל על מעבר חלק במעי ומסייע במניעת עצירות – אחת הסיבות המרכזיות להתפתחות טחורים.

השימושים שלו אינם מוגבלים למטבח בלבד – ברפואה הטבעית, הפסיליום נחשב לצמח מרפא יעיל לאיזון פעילות המעיים, להפחתת רמות כולסטרול ולפעמים גם כחלק מטיפול במשקל עודף. במטבח ניתן להוסיפו לשייקים, יוגורט, מים או תבשילים – בתנאי שמקפידים לשתות הרבה נוזלים לצידו.

📍 ניתן לרכוש בחנויות טבע, בתי מרקחת, ולעיתים גם בסופרמרקטים במדפי הבריאות.

מתכון: שייק פסיליום עם חלב שקדים, בננה ותמר:

  • 1/2 בננה קפואה
  • כוס חלב שקדים
  • 1 תמר מגולען
  • כפית פסיליום
  • לטחון היטב ולשתות מיד (לאחר מכן לשתות כוס מים נוספת לפחות).

זרעי צ'יה (Chia Seeds) – פודינג צ’יה עם חלב קוקוס וקינמון

זרעי צ’יה הם זרעים קטנים מהצמח Salvia hispanica, שמקורו במרכז ודרום אמריקה. כשמערבבים אותם עם נוזלים, הם סופגים עד פי 12 ממשקלם ויוצרים ג'ל דמוי פודינג. הסיבים שבצ'יה מסייעים לריכוך הצואה, להאטת תהליכי עיכול ולשמירה על תחושת שובע ממושכת.

ברפואה הטבעית הם נחשבים למזון-על התורם לאיזון סוכר וכולסטרול. במטבח ניתן להוסיף אותם לשייקים, יוגורטים, מאפים או להכין מהם פודינג.

📍 זמינים כמעט בכל סופר, חנויות טבע, ואתרי אינטרנט למוצרי בריאות.

מתכון: פודינג צ’יה עם חלב קוקוס וקינמון:

  • 3 כפות צ'יה
  • כוס חלב קוקוס
  • 1/2 כפית תמצית וניל
  • קורט קינמון
  • לערבב היטב ולהשרות במקרר לפחות 4 שעות, עד להיווצרות מרקם ג'לי.

זרעי פשתן טחונים (Ground Flaxseed) – יוגורט עם פשתן טחון ודבש

פשתן הוא צמח עתיק ששימש ברפואה המסורתית כבר לפני אלפי שנים. הזרעים שלו עשירים בסיבים מסיסים ובלתי מסיסים, חומצות שומן מסוג אומגה 3 ונוגדי חמצון. חשוב לטחון אותם, אחרת הם אינם נספגים בגוף.

ברפואה הטבעית הוא נתפס כמנקה מעיים טבעי, תורם לאיזון הורמונלי ומסייע בריכוך הצואה. במטבח אפשר לשלבו עם דייסות, יוגורטים, ממרחים או מאפים.

📍 נמכר כזרעים שלמים או טחונים בחנויות טבע, סופרמרקטים ובשווקים.

מתכון: יוגורט עם פשתן טחון ודבש:

  • גביע יוגורט טבעי (או יוגורט סויה)
  • כפית זרעי פשתן טחונים טריים
  • כפית דבש
  • פרי חתוך (למשל אגס עם קליפה)

שיבולת שועל (Oats) – דייסת קוואקר עם פרי

שיבולת שועל היא דגן מלא המכיל סיבים מסיסים בשם בטא-גלוקן. סיבים אלו ידועים ביכולתם לרכך את הצואה, לשמור על פעילות מעיים סדירה ולתמוך במערכת החיסונית.

ניתן להשיג שיבולת שועל עבה או דקה (אינסטנט). הגרסה העבה מכילה יותר סיבים ונחשבת פחות מעובדת ולכן עדיפה, אך לוקחת זמן בישול ארוך יותר.

הנטורופתיה רואה בשיבולת שועל מקור מצוין לאנרגיה יציבה ולתפקוד תקין של מערכת העיכול. ניתן להכין ממנה דייסה, להוסיף לשייקים או להכין קציצות.

📍 זמינה בכל סופר במדור הדגנים או הבריאות.

מתכון: דייסת קוואקר עם פרי:

  • 1/2 כוס שיבולת שועל עבה
  • כוס מים או חלב צמחי
  • פרי חתוך (בננה/תפוח)
  • מעט קינמון, אגוזים כתושים
  • לבשל 5–7 דקות תוך ערבוב, להגיש חם.
שיבולת שועל (Oats) -  דייסת קוואקר עם פרי

קטניות (חומוס, עדשים, שעועית) – סלט קינואה עם עדשים שחורות

הקטניות מכילות כמות גבוהה במיוחד של סיבים תזונתיים, חלבון מהצומח ומינרלים חשובים. הן מגדילות את נפח הצואה ותורמות לפעילות מעיים תקינה.

ברפואה הטבעית הן נחשבות כמאזנות את הסוכר, מחזקות את הדם ומסייעות בשיפור תנועתיות המעי. במטבח – תוספת קלאסית לתבשילים, קציצות, סלטים ומרקים.

📍 זמינות בסופר ובשוק – יבשות או משומרות.

מתכון: סלט קינואה עם עדשים שחורות:

  • כוס קינואה מבושלת
  • חצי כוס עדשים שחורות מבושלות
  • בצל סגול קצוץ דק
  • פטרוזיליה קצוצה
  • מיץ מלימון אחד, כף שמן זית, מלח ופלפל לפי הטעם
  • לערבב היטב ולהגיש קר או בטמפ' החדר.

ירקות עליים ירוקים (Leafy Greens) – מוקפץ מנגולד ותרד

ירקות עליים כמו מנגולד, תרד, קייל או חסה מכילים כמויות גבוהות של סיבים, ויטמינים ומינרלים – במיוחד מגנזיום, אשר מסייע להרפיית שרירי המעי ומעודד תנועתיות תקינה. ברפואה הטבעית הם נחשבים לבסיס חיוני בתזונה נוגדת דלקת, תומכת עיכול וניקוי רעלים.

במטבח אפשר לשלב אותם בסלטים, שייקים ירוקים, מרקים או מוקפצים קלים.

📍 זמינים בסופרמרקטים, שווקים פתוחים ובמשקים אורגניים.

מתכון: מוקפץ מנגולד ותרד:

  • חופן עלי מנגולד טריים
  • חופן תרד טרי
  • שן שום כתושה
  • כף שמן זית
  • מעט מיץ לימון ומלח ים
  • לטגן קלות את השום, להוסיף את העלים ולערבב כדקה עד ריכוך. לסיים בטיפת מיץ לימון.

פירות עם קליפה (Whole Fruits with Skin) – סלט פירות עשיר

פירות כמו תפוח, אגס ושזיף מכילים כמות משמעותית של סיבים תזונתיים דווקא בקליפה. אכילה יומיומית שלהם מסייעת להגדלת נפח הצואה, לריכוך ולהפחתת מאמץ ביציאה.

הגישה הנטורופתית מדגישה את יתרון הפירות השלמים לעומת מיצים – בזכות תכולת הסיבים, הוויטמינים וההשפעה המאוזנת על רמות הסוכר.

📍 זמינים בכל סופר או ירקן. מומלץ לבחור בתוצרת אורגנית אם צורכים את הקליפה.

מתכון: סלט פירות עשיר:

  • תפוח ירוק עם הקליפה, חתוך לקוביות
  • אגס בשל עם הקליפה, פרוס דק
  • חופן שזיפים חתוכים
  • כף טחינה גולמית או יוגורט טבעי
  • מעט סילאן טבעי וקורט קינמון
  • לערבב בעדינות ולהגיש טרי.

סובין חיטה (Wheat Bran) – לחמניות בריאות מסובין

סובין הוא קליפת גרעין החיטה – החלק העשיר ביותר בסיבים תזונתיים בדגן. הוא אינו מתעכל במלואו, ולכן מוסיף נפח לצואה ותורם לפעילות מעיים סדירה.

ברפואה הטבעית סובין חיטה משמש כתוסף תזונתי מועדף במצבים של עצירות כרונית, אך בשילוב עם שתיית מים מרובה.

📍 ניתן למצוא בחנויות טבע, בתי טבע, ובחלק ממדפי הבריאות בסופר.

מתכון: לחמניות בריאות מסובין:

  • כוס קמח כוסמין מלא
  • 1/4 כוס סובין חיטה
  • 1 כפית שמרים יבשים
  • חצי כוס מים פושרים
  • כף שמן זית ומעט מלח
  • ללוש לבצק רך, להתפיח כשעה, ליצור לחמניות ולאפות כ־20 דקות ב־180 מעלות.

אצות ים (Seaweed) – מרק מיסו עם אצות

אצות ים כמו נורי או וואקמה עשירות בסיבים מסיסים, יוד, מגנזיום ונוגדי חמצון. הן מסייעות לתהליך העיכול, לניקוי רעלים ולשיפור זרימת הדם.

במטבח האסייתי הן נפוצות במרקים, סלטים או גלגולי סושי. ברפואה הטבעית הן נחשבות למזון תומך בבלוטת התריס ובניקוי מערכת העיכול.

📍 נמכרות בחנויות טבע, מדפי מוצרים אסייתיים בסופרים ובחנויות אונליין.

מתכון: מרק מיסו עם אצות:

  • כף משחת מיסו
  • 2 כוסות מים רותחים
  • חופן אצות וואקמה מושרות מראש
  • קוביות טופו, בצל ירוק פרוס, רצועות גזר
  • להוסיף הכל למים החמים, לערבב ולהגיש חם תוך 5 דקות.

אגוזים ושקדים טבעיים (Nuts and Almonds) – גרנולה אגוזים ביתית

אגוזים ושקדים אינם רק מקור לשומן בריא, אלא גם לסיבים תזונתיים התורמים לעיכול תקין. ברפואה הטבעית הם נחשבים למחזקי מערכת העצבים ומסייעים בשיפור חילוף החומרים.

במטבח אפשר לשלב אותם כחטיף, בתוספת לסלטים, יוגורטים, או להכין מהם גרנולה בריאה.

📍 זמינים בכל סופר או חנות תבלינים – עדיף בקלייה ביתית או בצורתם הטבעית.

מתכון: גרנולה אגוזים ביתית:

  • 1 כוס שיבולת שועל
  • חצי כוס אגוזי מלך ואגוזי ברזיל קצוצים
  • 1 כף שמן קוקוס
  • 1 כף דבש
  • לערבב היטב, לפרוס על נייר אפייה ולאפות 15–20 דקות ב־170 מעלות עד השחמה קלה.

סיכום:

תזונה עשירה בסיבים תזונתיים מסייעת רבות בהפחתת תסמיני טחורים ובמניעתם. שילוב קבוע של מאכלים מהצומח – כמו פסיליום, זרעי צ'יה, ירקות עליים ואגוזים – יכול לעשות הבדל משמעותי בתחושת הקלה ובבריאות מערכת העיכול. זכרו לשלב שתייה מרובה לאורך היום, ולהתייעץ עם גורם רפואי מוסמך אם מופיעים סימפטומים חוזרים או חמורים.