מהי אמבוליזציה של עורק טחורים?
אמבוליזציה של עורק טחורים היא הליך רפואי חדשני המציע למטופלים אפשרות לא ניתוחית להקל על תסמיני הטחורים הפנימיים. טיפול זה פועל על ידי חסימת זרימת הדם לעורקי הטחורים, דבר שמוביל להפחתת נפיחות, כאב ודימום ללא צורך בהליך כירורגי פולשני. החולים יכולים לצפות להחלמה מהירה יותר, אי נוחות מינימלית וסיכון מופחת לסיבוכים בהשוואה לניתוחי טחורים מסורתיים. בנוסף, מאחר ואין חתכים חיצוניים, התהליך נחשב לפחות טראומטי.
כיצד מתבצע ההליך?
ההליך מתבצע בהנחיית ציוד רדיולוגי מתקדם. רדיולוג מיומן מחדיר צנתר לעורק בזרועו של המטופל ומוביל אותו לעורקים המספקים דם לטחורים. לאחר מכן, הוא משחיל סלילי פלטינה זעירים לתוך העורקים, דבר שחוסם את זרימת הדם לחלוטין תוך דקות ספורות. ניתן לבחור לעבור את ההליך בהרדמה מקומית, מבלי צורך בטיפול סיעודי לאחר מכן.
ביום ההליך, המטופלים לוקחים חלק בחדר רדיולוגיה התערבותית, שבו הם ממתינים לרדיולוג שיבצע את ההליך. עם סיום הטיפול, המטופלים נמצאים במעקב קצר בחדר ההתאוששות ולאחר מכן במעקב נוסף במחלקת החוץ, כך שיכולים לשוב לביתם באותו יום.
יתרונות הטיפול
ב-80 עד 85 אחוז מהמקרים, הסימפטומים משתפרים באופן משמעותי לאחר הליך אמבוליזציה של עורק טחורים. מחקרים מראים שיפור ברור בציונים הנוגעים לדימום ולאיכות החיים. היתרון הנוסף של ההליך הוא היעדר תופעות לוואי קוסמטיות או השפעה שלילית על האינטימיות של המטופלים. במקרה של הישנות סימפטומטית, ניתן לחזור על ההליך מספר פעמים, והוא אינו מונע טיפול נוסף כגון אנדוסקופיה או ניתוח.
תופעות הלוואי האפשריות
שיעור הסיבוכים העיקריים של אמבוליזציה של עורק טחורים שואף לאפס. עם זאת, עלולים להתרחש סיבוכים קלים כמו תסמונת פוסט-אמבוליזציה, הכוללת חום נמוך וגירוי מקומי, תסמינים אלו לרוב חולפים תוך מספר ימים. חשוב להדגיש כי ההליך נחשב לבטוח ויעיל, וכי רוב המטופלים מדווחים על שיפור ניכר באיכות חייהם לאחר הטיפול.
אמבוליזציה של עורק טחורים (HAE) מציעה גישה מתקדמת לטיפול בטחורים פנימיים, והיא דומה להליך של קשירת טחורים. בעוד שקושרת הגומייה היא הליך זעיר פולשני שבו הגומייה חוסמת את זרימת הדם לאזור הטחורים, מה שמוביל למותם ולהפחתת הסימפטומים, אמבוליזציה מציעה פתרון חדשני יותר. בהליך זה, זרימת הדם לעורקי הטחורים נחסמת באמצעות סלילי פלטינה או מיקרוספרות, תוך שמירה על רקמת הטחורים במקומה. שני ההליכים מציעים אפשרויות טיפול לא ניתוחיות, אך אמבוליזציה נחשבת ליעילה יותר עם תופעות לוואי מינימליות וזמן החלמה מהיר יותר. אמבוליזציה של טחורים מהווה פתרון אטרקטיבי במיוחד למי שמחפש טיפול מתוחכם, המפחית את הכאב ומקל על הסימפטומים, מבלי להידרש לניתוחים כואבים וממושכים.
המסלול האנטומי והגידול בטחורים
טחורים הם בעיה נפוצה של פי הטבעת הפוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם ומהווים בעיה רפואית וסוציו-אקונומית מרכזית. טחורים פנימיים מורכבים מרשת עורקים אנסטומוטית צפופה, הידועה כ-corpus cavernosum recti (CCR). CCR תלוי בזרימת דם עורקי מענפי העורק המזנטרי התחתון, כאשר החלק התחתון של פי הטבעת והתעלה האנאלית מסופקים בדם על ידי העורקים התחתונים והאמצעיים של פי הטבעת.
דרכי טיפול זמינות
טיפול בפתולוגיה של טחורים כולל בדרך כלל אמצעים דיאטטיים היגייניים, טיפולים תרופתיים וטיפולים זעיר-פולשניים לא ניתוחיים. בין הטיפולים הנמצאים בשימוש ניתן למנות קשירת גומייה (RBL), פוטוקואגולציה אינפרא אדום והזרקת טרשת. למרות זאת, 10% מהחולים עדיין יזדקקו לטיפול כירורגי, המורכב מכריתת כריות הטחורים וקשירת עמודי כלי הדם.
מחקרים עתידיים ופוטנציאל
שיפורים בהבנה האנטומית והצורך בפיתוח גישות זעיר פולשניות הובילו להתפתחות של טכניקות חדשות כמו אמבוליזציה של עורק טחורים. טכניקת זו מאפשרת הפחתת זרימת הדם ל-CCR, תוך שמירה על רקמת הטחורים במקומה והפחתת הכאב. ישנה חשיבות רבה להמשך המחקר על טכניקות אלו כדי לשפר את הטיפול בחולים עם תסמינים מתמשכים.
מסקנות
אמבוליזציה של עורק טחורים מציעה טיפול קו ראשון מצוין לחולים עם תסמינים בינוניים, במיוחד דימום. השילוב של הטכניקות החדשות עם הידע הקיים יכול להוביל לשיפורים משמעותיים בטיפול ובאיכות החיים של מטופלים הסובלים מטחורים.
מקורות:
https://evtoday.com/articles/2018-apr/hemorrhoid-embolization-does-it-last
https://www.american-hospital.org/en/treatment/hemorrhoidal-artery-embolization-hae