כל האפשרויות, טיפול טבעי, מניעה והקלה

פירות שמסייעים להקל על טחורים – כך תשלבו ביופלבנואידים בתפריט היומי

ביופלבנואידים לטיפול בטחורים: פירות הדר

טחורים הם תופעה כואבת ומציקה שפוגעת באיכות החיים של מיליוני אנשים. החדשות הטובות? מחקרים רפואיים שנערכו באירופה ובאסיה מראים שאפשר להקל על התסמינים – ואף להפחית את הישנותם – באמצעות שינוי תזונתי פשוט יחסית. הפעם נתמקד בקבוצת רכיבים טבעיים בשם ביופלבנואידים, שמצויים בשפע בפירות, בעיקר פירות הדר, ענבים ופירות יער. מדובר בחומרים עוצמתיים שנחקרו בהקשר של טיפול בטחורים – ונמצאו יעילים.

מהם ביופלבנואידים וכיצד הם פועלים?

ביופלבנואידים הם תרכובות נוגדות חמצון המצויות בצמחים, שכונו בעבר גם "ויטמין P" בשל תרומתם לבריאות כלי הדם, ובעיקר באזורים הצבעוניים והעשירים בפיגמנטים – כמו הקליפה, הקרום הלבן הפנימי, ולעיתים גם הציפה של פירות וירקות. הם מסייעים בחיזוק דפנות כלי הדם, מפחיתים חדירות של נימים ומאזנים תהליכים דלקתיים בגוף.
בהקשר של טחורים – שהם למעשה ורידים נפוחים ורגישים באזור פי הטבעת (ולפעמים גם בתוך החלחולת) – מדובר בתוספת חשובה שנלחמת בשורש הבעיה.

איך ביופלבנואידים עוזרים לטחורים?

סקירת מחקרים רחבת היקף (Lohsiriwat, 2012) הראתה שביופלבנואידים – ובעיקר שילוב של דיוסמין והספרידין (MPFF) – הפחיתו דימום ב-67%, כאב ב-65% וגרד ב-35% בקרב הסובלים מטחורים.
החומרים האלו נמצאים באופן טבעי בפירות כמו תפוזים, לימונים, אשכוליות וענבים, אך גם בירקות מסוימים (כמו בצל אדום ותרד), בעלי תה ירוק, יין אדום, וגם בקקאו מריר באיכות גבוהה.
בנוסף, ניתן לקבל את החומרים הללו גם מתוספי תזונה ייעודיים הנמכרים בשוק, בדרך כלל בפורמולציות מרוכזות המכילות דיוסמין והספרידין.
הם תורמים לחיזוק הדופן הורידית, מפחיתים בצקת ומסייעים בשיקום הרקמה.

האם צריך לקחת תוספים או שאפשר לקבל את זה מהתפריט?

התשובה היא – תלוי. מי שסובל מטחורים בדרגה גבוהה או בתקופה של התקף חריף, עשוי לשקול תוסף טבעי בפורמולציה מרוכזת. אך גם מי שמעדיף גישה תזונתית בלבד כמו הגישה הנטורופתית – יוכל ליהנות מהשפעה מיטיבה אם יקפיד על שילוב נכון של מזונות מהקבוצה הזו. בכל מקרה חשוב להיוועץ עם גורם מומחה מוסמך כדי לקבל המלצה מקצועית.

פירות הדר – הכתומים שמחזקים את הוורידים

תפוזים, אשכוליות, קלמנטינות ולימונים מכילים רמות גבוהות של הספרידין ודיוסמין. כדאי לצרוך אותם עם הקרום הלבן הפנימי (ולא רק המיץ), שכן שם מצויים רוב הביופלבנואידים. פירות הדר מומלצים גם בזכות תכולת הוויטמין C הגבוהה שמחזקת את הקולגן בדפנות כלי הדם.

ענבים, דובדבנים ופירות יער – הקטנים שעושים הבדל גדול

הצבע הכהה של ענבים סגולים, אוכמניות, דובדבנים ופירות יער מעיד על נוכחות גבוהה של אנטוציאנינים – תת-קבוצה של ביופלבנואידים עם השפעה נוגדת דלקת ונוגדת חמצון. חוקרים מצאו קשר בין צריכת רכיבים אלו לבין ירידה בנפיחות ותחושת הכאב שנלווית לטחורים.

תפוחים ושזיפים – גם הקליפה חשובה

בקליפת תפוחים ושזיפים תמצאו קוורצטין – רכיב ממשפחת הביופלבנואידים שנמצא כמפחית חדירות כלי דם. מעבר לכך, שני הפירות עשירים בסיבים תזונתיים, שגם להם חשיבות עצומה בטיפול בטחורים. ראו גם: מתכונים עם סיבים תזונתיים לטיפול בטחורים.

מה לגבי עצירות?

עצירות היא אחת הסיבות המרכזיות להתפתחות טחורים, בשל הלחץ שמופעל על כלי הדם בזמן יציאה. שילוב פירות עשירים בביופלבנואידים יחד עם מקורות לסיבים תזונתיים מסייע לריכוך היציאות ולמניעת התכווצויות מיותרות. למידע נוסף ראו: עצירות כגורם לטחורים ו-עצירות.

מתי כדאי לשקול תוסף?

אם התזונה היומית דלה בפירות, או שמדובר בטחורים חמורים או חוזרים – ניתן לשקול תוסף ביופלבנואידים באישור רופא. התוספים השכיחים מבוססים על MPFF – שילוב של דיוסמין והספרידין. תכשירים אלה נמכרים ללא מרשם במדינות רבות, אך יש להתייעץ לפני השימוש, במיוחד אם נוטלים מדללי דם.

מה ההבדל בין מזון טבעי לתוספים?

המזון תמיד יכיל מגוון של רכיבים נוספים שתומכים זה בזה – נוגדי חמצון, סיבים, מינרלים. התוספים, לעומת זאת, מספקים מינון גבוה של רכיב ממוקד ונספגים מהר יותר. לרוב, השילוב בין השניים יכול להניב את התוצאה הטובה ביותר – אך ההמלצה שלנו היא תמיד להתחיל מהתזונה.

שילוב פשוט בתפריט היומי – טיפים מהירים

  • התחילו כל בוקר עם סלט פירות עשיר בצבעים
  • הוסיפו גרגרי יער (גם קפואים) ליוגורט או שייק
  • העדיפו לאכול תפוז שלם ולא רק לשתות את המיץ
  • שמרו על גיוון – כל צבע תורם רכיבים שונים

להימנע מהמזונות שמחמירים טחורים

במקביל להוספת פירות עשירים בביופלבנואידים, כדאי לדעת מה לא כדאי לאכול. מזונות חריפים, אלכוהול, קפאין, שוקולד ומזון מעובד – עלולים להחמיר את הדלקת והגירוי. לפרטים נוספים ראו: מה אסור לאכול כשיש טחורים.

לסיכום: כך תבנו תזונה תומכת לריפוי טבעי

שילוב של פירות עשירים בביופלבנואידים, תזונה עתירת סיבים, שתייה מרובה והפחתת מזונות מעוררי גירוי – הם הבסיס לגישה של טיפול טבעי בטחורים. לא מדובר בפתרון קסם, אלא באורח חיים שמטפל בשורש הבעיה ולא רק בתסמין. ראו גם: תזונה מתאימה לטחורים ו-פעולת מעיים לא תקינה: האם זה מגביר את הסיכון לסרטן המעי ולטחורים?.

מקורות למאמר:

Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management 

Bioactive Compounds of Citrus Fruits: A Review of Composition and Health Benefits of Carotenoids, Flavonoids, Limonoids, and Terpenes 

Citrus compounds show zesty promise in type 2 diabetes management: 

Biggest ever study proves berries and grapes help weight loss